Condimente vegetale 3.

luni, 28 februarie 2011

Ghimbir

Ghimbirul, denumit în trecut şi ghimber, este numele dat unei plante erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice
Se gaseste.proaspat, uscat sub forma macinata sau de bucatele. Gust/aroma: iute-dulcisor. Poate fi folosit la bucataria asiatica, la prajituri si la dulciuri.
Ghimbirul proaspat poate fi pastrat cateva saptamani in frigider. In stare uscata trebuie lovit, pentru ca fibrele sa se deschida, apoi infuzat in sosul mancarii si indepartat atunci cand se considera ca s-a atins aroma dorita. Ghimbirul uscat trebuie stocat la adapost de lumina, aer si umezeala.
Este preferabil sa cumparam ghimbir in cantitati mai mici, deoarece se vestejeste deosebit de repede.








Frunza de dafin


Dafinul provine probabil din Asia Mica. Astazi creste in toata zona mediteraneeana. Turcia este unul dintre exportatorii principali. 
Datorita slabei rezistente la frig, dafinul nu poate fi cultivat in regiunile nordice. Contrar altor plante mediteraneene, in Europa nu a fost cultivat in manastirile medievale.
Fruniele dafinului se gasesc sub forma uscata, intregi sau bucati, sau sub forma de praf, Gust/aroma: puternic condimentat.
Frunzele uscate trebuie sa fie intregi si de culoare verde-maslinie. Daca sunt maronii inseamna ca si-au pierdut aroma. Frunzele intregi sunt folosite la gatit, iar cele sfaramate, sau macinate, pot fi folosite daca se doreste intarirea gustului. Pastrate la adapost de lumina si aer isi pastreaza aroma timp de peste 2 ani.
Poate fi folosit la supe, sosuri, mancaruri pe baza de peste, la saramura, la castravetii murati.











Ienupera

Speciile genului Juniperus cresc in climatul temperat din Europa, America de Nord si Asia, originea sa precisa fiind necunoscuta.
Boabele de ienupar se folosesc de obicei intregi. Ele sunt aromate, cu un usor gust dulceag, asemanator cu cel al piperului roz.
Boabele de ienupar se depoziteaza la adapost de lumina, umezeala, caldura si aer. Rezista astel destul de bine pe perioade lungi.
Poate fi folosita la murala, mancarurile de peste, saramuri, bauturile cu gin.






Leustean

Originea leusteanului este neclara. Probabil planta este originara din Asia centrala.
Leusteanul este foarte aromat, oarecum asemanator cu telina, cu o usoara nuanta de parfum de frunze de schinduf. Frunzele de leustean se consuma proaspete sau uscate. Leusteanul are un gust caracteristic si placut..
Poate fi folosit la supe sau ciorbe, la mancare gatita, a sosuri sau la felurile de mancare pe baza de carne. Datorita aromei intense a frunzelor sale, se foloseste in cantitati mici. Atat in supe sau ciorbe cat si in mancarurile gatite, se fierbe odata cu acestea.
Frunzele de leustean se consuma in special proaspete. Ele rezista cateva zile la temperatura camerei si cca. 7-10 zile in frigider, ambalate intr-o punga de plastic.
Frunzele de leustean uscate se pot pastra cateva luni la adapost de lumina, aer si umezeala.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Mancare buna - secrete in bucatarie Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino